Ingrijirea orhideelor – un mic ghid pentru cei pasionati

Orhideea este o planta care provine din regiunile calde ale lumii, in special cele tropicale. Adaptabilitatea acesteia, in anumite conditii de ingrijire, o face perfecta ca si planta de interior. Florile de orhidee sunt printre cele mai colorate si diversificate, detasandu-se destul de mult fata de alte flori de apartament, iar mirosul unora este chiar foarte placut.

Exista mai multe specii sau tipuri de orhidee, fiecare dintre acestea avand ceva special. Vom enumera tipurile de baza care sunt cele mai raspandite si usor de ingrijit:

Phalaenopsis: numai bune pentru interior. Florile lor colorate raman proaspete timp de multe zile, chiar luni. Nu este atat de pretentioasa avand nevoie de mai putina lumina ca altele, iar udarea lor e recomandat sa se faca dupa ce s-a uscat cat de cat de la ultima udare. Acestea, de obicei, infloresc iarna sau la inceputul primaverii.

orhidee phalaenopsis

Orhidee Phalaenopsis

Cattleya: cu flori ce rezista pana la o luna jumate. Au un aspect usor de recunoscut fiind foarte des folosite in aranjamente florale. Sunt putin mai pretentioase ca si plante de interior avand nevoie de lumina de doua ori mai mult decat alte specii de orhidee, iar florile incep sa apara pe parcursul primaverii sau a toamnei. Acestea trebuie pastrate mai toata perioada in care cresc umede, iar mai apoi e recomandat a fi lasate sa se usuce mai mult in timpul procesului de udare.

specia de orhidee cattleya

Specia de orhidee Cattleya

Dendrobium: sunt destul de usor de intretinut si produc niste flori frumoase albe sau violet. Florile se dezvolta si in manunchi de lungime mai mare de-a lungul iernii si a toamnei. Ca si Cattleya acestea trebuie pastrate umede pe toata perioada de crestere si apoi lasate sa se usuce mai mult.

dendrobium alba

Dendrobium alba

Paphiopedilum: sunt unice datorita aspectului mai ciudat al unei petale care este conceputa pentru a ajuta polenizarea cu ajutorul insectelor. Se recunosc si dupa culoarea lor usor verzuie. Se recomanda a le pastra la lumina destul de puternica dar sa nu fie direct in soare si, bineinteles, la temperatura camerei. Mediul care-l prefera este cel umed.

tipul paphiopedilum

Tipul Paphiopedilum

Tot secretul in ingrijirea orhideelor consta in a gasi echilibrul optim intre apa, lumina, temparatura mediului ambiant si tipul de pamant folosit. Chiar si cu mici greseli acestea tot rezista si fac fata in timp, comportandu-se destul de bine. Astfel vom enumera cateva sfaturi utile care e bine sa fie stiute si aplicate de cei care au asemenea plante si vor sa le creasca in conditii cat mai bune:

  • In primul rand trebuie sa stiti cam ce tip de orhidee e sau din ce categorie face parte ( cele principale le-am amintit mai sus ). In felul acesta veti stii cam ce pasi trebuie urmati pentru ingrijirea lor.
  • Avand in vedere ca radacinile orhideelor sunt printre cele mai importante in procesul lor de crestere, acestea au nevoie de mult spatiu – aer, iar din aceasta cauza replantarea lor in ghivece mai mari pe masura ce se dezvolta este necesara.
  • Tineti cont si de sfaturile de fertilizare daca sunt scrise pe ambalajul produsului folosit in acest proces. De obicei e bine sa nu puneti nici prea mult nici prea putin fertilizant, iar acesta sa fie folosit in timpul cresterii propriu-zise active, nu mai mult de o data pe luna. Inainte de fertilizare e indicat sa udati planta.
  • Udarea orhideelor e bine sa fie facuta o data la 4 – 11 zile. In acest caz trebuie sa se tina cont de tipul orhideei ( speciile sunt amintite mai sus ) si, bineinteles, de anotimpul in care suntem, fiind cunoscut faptul ca vara trebuie udate mai des iar iarna mai rar. Nu trebuie uitata nici temperatura mediului ambiant de asemenea care poate influenta frecventa udarii acestor plante atat de frumoase.
  • Ca si locatie e bine de stiut ca majoritatea orhideelor prefera lumina mai umbrita, adica sa nu fie expusa direct in soare. Daca aveti o gradina ar putea sta si afara de exemplu la umbra copacilor sau tufisurilor, bineinteles ca nu in timpul iernii. Temperatura ideala in care pot fi pastrate este de 18 – 30 grade Celsius. De asemenea e bine sa fie evitate schimbarile sau variatiile bruste de temperatura.
  • La anumite perioade e indicat sa se asigure circularea aerului sau aerisirea incaperii unde sunt prezente ghivecele cu orhidee, atentie nu in exces.

Speram ca acest mic ghid va va ajuta in cresterea si ingrijirea orhideelor. Avand in vedere ca sunt mii de specii de orhidee am incercat sa va prezentam in mare anumiti pasi sau sfaturi de care e bine sa tineti cont. Tine si de dumneavoastra, prin experienta acumulata datorita practicii, daca veti reusi sa gasiti cele mai bune metode aplicabile la ingrijirea acestor minunate plante.

Linkuri sponsorizate